Vecka 25Vecka 25


Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Egna anteckningar: Ja veckorna bara rullar iväg, redan vecka 25. Jag hinner knappt inte med, kändes som det var igår jag satt o skrev på vecka 24. Det börjar iaf kännas att det börjar bli närmre in i graviditeten, börjar få ont i rygg och kramp i vader och allt vad det heter. Nu börjar alla krämpor att komma :P usch.. Förra veckan hade jag inte gått upp någonting, men nu har jag faktist gått upp 2 kilo. Så det kommer, fan vill inte gå upp för mycket bara. hehe. Men det är det ifs värt!! Jag är iaf fortfarande lycklig och längtar tills min lilleskutt kommer ut <3Kommentarer
Natacha

Hjärtat jag lärde känna dig på Högantorp, och min bästa vän var du där.

Tiden på högantorp blev minnesvärd och det kan jag tacka dig för.

nu sitter jag här och läser om hur din mage växer :) Är glad för din skulle och tänker på dig.

känner att jag måste till Linköping och hälsa på när lillen kommer ut <3

2009-09-02 @ 11:28:16
URL: http://natacha.blogg.se/
emily töyrä

shit vilken fin mage du fått :) gud, hur länge sen var det vi träffades nu? typ... 10 år sen? :) berätta vad som hänt i ditt liv! :)

2009-09-05 @ 02:01:11
URL: http://em1ly.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0